Rouwverwerking

Ook jongeren krijgen te maken met het verlies van een dierbare. Hoe leer je hier mee omgaan?

Lees hier wat je als ouder(s) kunt doen om je kind/ jongeren te kunnen helpen. 

Bij iedereen uit de rouwverwerking zich anders. De een stelt vragen over de dood. Terwijl een ander het er helemaal niet over wilt hebben. 

Vaak komt het ook terug in het gedrag; onzekerheid, druk, slecht slapen. 

Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. Ze willen vaak niet dat hun ouders verdrietig zijn en zetten hun eigen gevoelens opzij. 

Wat kan je als ouder doen? 

Ga in gesprek met je kind. Luister en beantwoord de vragen welke er zijn. Erken het verdriet van je kind. Ze mogen dit voelen. Dat is heel normaal. 

Biedt structuur en routine aan. Het is voor een kind/ jongeren heel fijn dat dingen blijven zoals ze waren. Ook al is de situatie nu anders. Denk hierbij aan school, sporten en contact met andere. Zorg er dus voor dat dat door kan gaan en dat er nog plezier gemaakt kan en mag worden. 

Vraag om hulp. Soms is het voor een kind fijn om met iemand te praten die wat meer afstand heeft tot de situatie. Het is belangrijk dat je kind/ jongeren zich bij deze persoon veilig voelt om alles te kunnen zeggen. Ga samen eens kijken bij wie dat je zou dit kunnen doen. 

Rouwverwerking komt niet alleen voor bij een overlijden. Rouwverwerking komt ook voor bij een scheiding. Er kunnen veel emotie s hierbij gepaard gaan....boosheid, verdriet, angst. Maar ook positieve gevoelens kunnen voorkomen zoals opluchting. 

Wat kan ik voor jullie betekenen? 

Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een dierbare, kan het fijn zijn om met iemand te praten die wat verder van de situatie afstaat. Vaak zitten ouders met hun eigen verdriet. En hebben kinderen al snel het gevoel dat ze het nog erger maken. Het is daarom belangrijk om de aanwezige emoties te benoemen en de ruimte te geven. Dit betekent echter niet dat de coachsessie s rondom rouw zwaar op de hand zijn. 

We gaan op een efficiënte manier aan de slag om de herinneringen en de gevoelens een plekje te geven. 

Tevens ben ik gecertifieerd POPtalk trainer.

D.m.v. de poppetjes in te zetten en het op deze manier beeldend en inzichtelijk te maken kan dit heel verhelderend werken.  Meer informatie over POPtalk verwijs ik u naar de speciale pagina hiervoor. 

 

Wil je meer weten? 

Neem dan gerust contact met mij op 06 55 55 56 00