Sociale contacten/ weerbaarheid

Sociale situaties kunnen een uitdaging zijn voor een kind/ jongeren. Je kind/ jongeren vindt het lastig om voor zichzelf op te komen. Of juist in contact te komen met anderen. Hij of zij heeft soms het gevoel dat anderen hem niet begrijpen, of wordt snel boos als het niet gaat zoals gedacht. Ook kan het zijn dat je kind het lastig vindt om eigen keuzes te maken. 

Wat kan je hier aan doen? 

Ga in gesprek met je kind/ jongeren.

Neem de gevoelens altijd serieus.

Erken wat je kind/ jongeren voelt en luister zonder oordeel en vraag door.

Geef vooral ook complimentjes over het feit dat uw kind/ jongeren hierover wilt praten.

Bespreek ook positieve situaties en gevoelens en bespreek wat uw kind/ jongeren de volgende keer eventueel anders zou kunnen doen. Vaak hebben ze al geweldige oplossingen in hun hoofd!

Speel bepaalde situaties na.

Als het kind/ jongeren in een veilige setting kan oefenen met voor zichzelf opkomen, of contact leggen, zul je merken dat dit ook in 'het echte leven' verandert. Wees geduldig als het niet meteen lukt; het is ten slotte oefenen!

Schiet ze te hulp.... heeft je kind/ jongeren moeite met het leggen van sociale contacten?

Vraag eens met wie hij of zij af zou willen afspreken en regel het met de ouders van dat kind. Of zorg dat de mogelijkheid er is dat er bijv. een bbq komt waar je kind/ jongeren mensen voor kan uitnodigen. 

Heeft je kind/ jongeren last van een situatie op school die niet opgelost lijkt te worden?

Neem contact op met de leerkracht, vaak helpt het enorm als ze op school op de hoogte zijn!

Wat kan ik voor jullie betekenen? 

Ik ga door middel een training weerbaarheid de coaching aan. Denk hierbij aan veel bewegen, spel, verschillende situatie s voorschotelen. 

Contact met je lijf maken stevig gaan staan en je stem op een krachtige manier gebruiken zijn vaste onderdelen van elke training.

Je kind leert voor zichzelf op te komen op een manier die past bij de situatie en de persoon, maar ook meer inzicht te krijgen in anderen. Het zelfvertrouwen krijgt een boost en je kind leert praten over zijn of haar gevoel.